Budapest, Ungarn

Budapest

(endel bilder mellom hvert avsnitt)

Dette er virkelig en by man bør besøke minst en gang i løpet av sitt liv. Masse flotte byggverk, hyggelige mennesker og gode restauranter og nydelig mat.

Vi spiste selvfølgelig nasjonalretten Gulasj, men vi spiste også litt mer uvanlig mat slik som gåselever og hanetestikler. Faktisk nydelig alt sammen

 

 

Det er godt utbygget kollektivtransport i Budapest og vi benyttet stort sett det, når vi ikke brukte bena. Det går også en rekke elvecruise på Donau men det får vi få med oss på neste besøk. For de som er glad i ett glass godt øl, så er det mye forskjellige øl å velge mellom i Budapest.

Mange nordmenn reiser til Budapest for å få tannbehandling. Budapest er kjent for dyktige tannleger og mange norske tannleger er også utdannet i Budapest.  Prisene på tannbehandling i Budapest er veldig rimelig i forhold til prisene i Norge. Gjennomsnittlig så sparer man ca 70% ved å ta tannbehandlingen i Budapest.

Vi har også valgt å ta våres behandling i Budapest og bruker da SOLDENT. Vi så annonser for Soldent på nettet og ringte de.  Ett veldig hyggelig og profesjonelt tannlegekontor. De prater også norsk. Man kan få gratis konsultasjon og prisoverslag i Oslo før man reiser ned til Budapest for behandling. Lurer dere på noe ta kontakt med oss så hjelper vi dere videre

Budapest er hovedstaden i Ungarn.  Opprinnelig var Budapest to byer på hver sin side av elva Donau. Byene het Buda og Pest, disse ble slått i sammen 1873

Byen har opplevd mye uroligheter opp gjennom tiden. Under 2.verdenskrig ble 80% av Budapest’s byggninger mer eller mindre ødelagt.

Det er ca 1,7 mill innbyggere i Budapest.

 

De 7 broer over Donau

Det er 7 broer over donau som binder Buda og Pest i sammen.  De ble ødelagt av tyskerne under 2 verdenskrig for å hindre fremrykningen til russerne, men er senere blitt gjenoppført.  Det finns egentlig 9 broer men de 7 her er de kjente. De to andre broene er heller ikke for biltrafikk.

 

  1. Margrete-broen – forbinder Pest-sidens mellomste ring med Buda-ringen og sydspissen av Margrete-øya. Den nest eldste broa mellom Buda og Pest.
  2. Árpád-broen – forbinder Pest med Óbuda, den nordligste broen. Midt på broen er det også avkjørsel til nordspissen av Margrete-øya.
  3. Kjede-broen – den eldste og mest berømte. Var den første forbindelsen mellom Buda og Pest. To løvefigurer vokter broen og har blitt byens vakttegn.
  4. Elisabeth-broen – oppført i 1903 og var da et særsyn med verdens lengste brobue på 290 meter. Den nåværende kabelbroen har beholdt navnet.
  5. Frihets-broen – het opprinnelig Franz Joseph-broen, og var den tredje broen som koblet Buda og Pest sammen.
  6. Petőfi-broen – oppført i 1950-52 og modernisert i 1980
  7. Rákóczi-broen – den sydligste forbindelsen. Oppført i 199

 

 

Margaret øya

Når vi er på ferie så liker vi å finne steder man kan slappe litt ekstra av på. Her på Margaret øya er det en grønn oase og her kan man rusle litt rundt eller bare sette seg ned på en benk eller på en plen og bare kjenne roen komme over seg.

Margaret øya er en fredens øy, trygt plassert mellom Buda og Pest, tilgjengelig fra Arpadbroa og fra Margaretbroa. For innbyggerne i Budapest er dette er tilfluktssted i en eller stresset hverdag, og det kan være opp til 50.000 besøkende til øya i løpet av en dag på sommeren. Biltrafikk er forbudt (bortsett fra hotellenes gjester), og det går kun en rutebuss på øya.

Navnet har øya fått fra Sankt Margaret, datteren til Kong Bela IV. Hun var dominikaner nonne i et kloster på øya, og deler av dette klosteret er fortsatt inntakt den dag i dag. Ellers er den spillende fontenen veldig populær (ligger nær Margaretbroa). Her kommer vannet i takt med musikken. I tillegg er Palatinus badet veldig populært på sommertid, og her er det både sklier, varme bad, bølgebad og masse lekeplass. Midt på øya er det et vanntårn og en konsertscene, og for de som har mye energi er det en løpebane rundt hele øya som er litt over fem kilometer.

Mange turistbøker kaller øya for Margareta øya i stedet for Margaret øya, og noen kaller den også for Margitøya. Ikke store forskjeller, men det kan jo være greit å vite om.

 

received_867969716720152

Mattiaskirken

Budapest har mange praktfulle bygg og Mattiaskirken er en av de. Er veldig glad å ta bilder og samtidig få med seg litt historie.

Denne kirken er kalt opp etter Kong Mattias, eller Mattias den rettferdige, som levde mellom 1443 og 1490. Han giftet seg i denne kirken to ganger, og av den grunn er også kirken oppkalt etter han. Ifølge tradisjonen ble den opprinnelige kirken påbegynt i 1015, og har siden den gang opplevd og gjennomgått mange harde tak

 

Fiskebastionen

Når vi var oppe ved Mattiaskirken fikk vi også øye på ett annet flott bygg, vi gikk ned dit og fant ut at det var noe som ble kalt fiskebastionen.

Vi lurte litt på hvor navnet kom fra. Sannheten er at sjefen for fiskerne holdt til, og beskyttet dette området, og herfra stammer navnet. Fiskebastionen ble påbegynt i 1895 og fullført i 1902, designet av Frigyes Schulek

 

 

Buda Slott

Litt lenger borti gata så ligger Buda slott.

Slottet i Budapest er et slott med en lang historie. På midten av 1200-tallet, etter at mongolerne pløyde gjennom landet og at Buda ble gjort til hovedstad i landet. De begynte straks og bygge borger og slott, og dette var et av dem. Gradvis ble det utbygd og oppgradet, men det har blitt kraftig ødelagt under flere kamper. Blant annet da muslimene inntok Buda i 1541, siden da de kristne styrkene vant det tilbake i 1686, siden under opprørene mot Habsburgerne, og til sist under Andre Verdenskrig da blant annet kuppelen ble bombet og mesteparten brant opp.

Dermed sitter vi i dag igjen med et slott som har blitt gjenoppbygd nylig

Nå huser slottet ett stort bibliotek, et historisk museum og nasjonalgalleriet.

 

Parlamentet i Budapest

Da vi var i Budapest så var det valg den helgen. Som dere vet så ble Viktor Orban gjenvalgt som statsminister.

På grunn av valget fikk vi ikke vært inne i parlamentet mens vi var der.

Parlamentet, bygd i nygotisk stil, er et av de absolutte høydepunktene i Budapest. Det skarpe øye vil legge merke til likheten mellom parlamentet i Budapest og det i London, og det er ikke tilfeldig, ettersom de har mange likhetstrekk. Parlamentet har 691 rom, er 268 meter langt, 118 meter bredt og er 96 meter høyt. Innvendig er det brukt mer enn 40 kilo 22 karats gull i dekoreringa.

Bygningen ble påbegynt i 1885 og ble fullført i 1904. Målet var opprinnelig å fullføre bygget til 1000-års jubileet i 1896.

Parlamentet ligger også på siden som heter Pest

received_867969756720148

 

 

Om denne falken har satt på seg en hette pga valget eller om det er for at den mener at menneskene ikke ser eller hører noe annet enn sin egen mobil vites ikke, men vi kan jo undres

31705088_1627817000665177_5184766743138009088_o

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close